Báječný den s chemií

Cílem projektu Báječný den s chemií je zábavnou formou přiblížit chemii žákům základních škol a víceletých gymnázií a ukázat jim, že chemie je moderní a atraktivní obor, jehož studium přináší nekonečné množství objevů a je velkou příležitostí pro budoucí uplatnění. Podporujeme střední a vysoké školy a jejich studenty, ale zároveň si uvědomujeme, že mnohdy se o lásce k chemii rozhoduje již na základní škole. A protože současné děti jsou náročnější na formu, jakou jim informace předáváte, přišli jsme s tímto konceptem, který je nejen populárně naučný, ale především zábavný. Během chemické show se mohou žáci aktivně zapojit do dění na pódiu a stát se tak asistenty našich chemiků a vyzkoušet si třeba zážeh improvizovaného raketového motoru nebo si vyrobit sloní pastu. Tato akce má obrovský ohlas a je o ni neskutečný zájem ze strany škol i studentů.

Během pandemie COVID-19 se projekt dočasně přesunul do online prostoru, a to ve formě hodinového vysílání z prostor Vysoké školy chemicko-technologické. Všechny natočené Báječné hodiny s chemií naleznete na www.nouonline.cz.

V roce 2023 Báječný den s chemií zažilo téměř 1100 žáků z Ústeckého, Plzeňského nebo Moravskoslezského kraje.

Záznam z Plzně 2023

Záznam z Ústí nad Labem