Sokoli, ryby, včely

Sokoli

Od roku 2011 spolupracujeme se sdružením ALKA Wildlife a společně sledujeme sokoly stěhovavé v našich výrobních areálech, kde mají ideální podmínky pro život: klid a dostatek potravy. V současné době jsou dvě hnízdní budky umístěny na komínech teplárny a etylenové jednotky v Chemparku Záluží, další se nachází na komíně v neratovické Spolaně, jedna v areálu Pardubice Paramo a poslední v rafinérii v Kralupech nad Vltavou. Sokolí rodinky doposud vychovaly na našich komínech 49 mláďat.

Více o sokolech

Sokoli

Ryby

Vypouštění ryb do řeky Bíliny a Labe se koná dvakrát do roka a mezi žáky základních škol, kteří se těchto akcí účastní, patří mezi velmi oblíbené. Výsadbu ryb organizujeme společně s Českým rybářským svazem a Ekologickým centrem Most a Kralupy nad Vltavou. Akce jsou pro děti doprovázeny vzdělávacími aktivitami, během kterých rybáři žákům ukazují různé zajímavosti z vodního světa a děti si mohou také vyzkoušet různé kvízy a soutěže. Jedinečný zážitek si děti odnáší z vlastnoručního vypuštění ryb do řeky.

Včely

Od roku 2018 chováme v neratovické Spolaně včely medonosné. Med těchto včel plní nejen všechny normy dle odborných testů Výzkumného ústavu včelařského, ale pravidelně získává zlatou medaili nejvyšší kvality v soutěži Český med. V roce 2023 se díky hojné úrodě a plodné práci včel podařilo stočit na 60 kg medu. Do pravidelného stáčení medu se zapojují také děti z místních základních škol. Těm včelaři ukazují postupy, které je při stáčení medu potřeba dodržet a zároveň dětem představují zajímavosti z chovu včel.