Spolupráce s Plzeňským krajem

Workshop Plastíkův kufřík

Nadace ORLEN Unipetrol se pustila do spolupráce s Plzeňským krajem

​Nadace ORLEN Unipetrol se ve spolupráci se střediskem volného času Radovánek pustila do spolupráce s Plzeňským krajem. Uspořádali jsme zde EDUbus tour, workshop Plastíkův kufřík a také jsme zafinancovali projekt Elixír do škol ve spolupráci s VŠCHT. Školní program Plastík a jeho kouzelný kufřík může od tohoto školního roku využívat i deset škol a středisko volného času Radovánek v Plzeňském kraji. Zástupci těchto škol obdrželi na workshopu kufříky i veškeré doprovodné materiály, workshop byl pak veden lektorkou Adélou Marschallovou Rumlerovou. Ta seznámila pedagogy s jednotlivými pokusy, kteří pak měli možnost si všechny pokusy vyzkoušet. Projekt je určený především mladším žákům základních škol a má v nich probudit zájem o přírodní vědy a matematiku prostřednictvím pokusů s plasty.

Dále jsme také uspořádali EDUbus tour, která byla zakončena akcí JETOTU na náměstí Republiky v Plzni, a to dne 24. 9. Tentokrát navštívil EDUbus se svými pokusy 5 základních škol. Ty měli možnost vidět tuto mobilní polytechnickou laboratoř, která připravuje program pro mateřské, základní i střední školy. Jedná se o ojedinělý vzdělávací projekt, který popularizuje polytechnické obory pomocí speciálních výukových metod, moderních technologií a atraktivního prostředí. Cílem je motivovat žáky, rodiče a laickou veřejnost k hlubšímu poznání technických a přírodních věd. Zároveň je zde připraven i odborný program pro pedagogy, který je akreditovaný Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

V rámci spolupráce jsme se také rozhodli zafinancovat projekt Elixír do škol ve spolupráci s VŠCHT. O účast v projektu Elixír do škol byl tak veliký zájem, že bylo potřeba z kapacitních důvodů rozdělit zájemce do dvou skupin a celý workshop zopakovat. Celkem se zúčastnilo 21 pedagogů, 6 ze středních škol a gymnázií a 15 ze základních škol celého Plzeňského kraje. Jedná se o unikátní koncept, kde prostřednictvím učitelů a regionálních center podporuje Elixír do škol rozvoj nejen technického a přírodovědného vzdělávání v Česku. Cílem je vzdělání učitelů tak, aby díky poutavé a smysluplné výuce pedagogy i žáky škola bavila a s radostí poznávali a učili se. Pedagogové v rámci Elixíru budou navštěvovat workshopy jednou měsíčně po celý školní rok, program je spuštěn napříč celou Českou republikou.

Zde odkaz na video: Workshop Plastíkův kufřík

plz1-(1).jpg