Jungmannovi vrstevníci na exotických cestách

Hostem projektu Pátky s vědou byl Jiří Martínek

Nadace ORLEN Unipetrol si pro vás ve spolupráci s Gymnáziem Josefa Jungmanna v Litoměřicích připravila další přednášku v rámci projektu "Pátky s vědou". Gymnázium si v letošním roce připomíná 250. výročí narození Josefa Jungmanna a proto jsme hned na úvod  po prázdninách pozvali pana doktora Martínka s přednáškou na téma "Jungmannovi vrstevníci na exotických cestách". Jakkoli Josef Jungmann žil v době cca před 200 lety, kdy možnosti cestování byly podstatně menší než dnes, už tehdy se našli jeho krajané ze severních Čech, kteří se dostali až do skutečně exotických končin. Přednáška se věnuje dvěma z nich - jednak Tadeáši Haenkemu z Chřibské, který po cestách přes Andy, Aljašku, Filipíny či Austrálii nakonec zakotvil v Jižní Americe, a jednak Johannu Emanuelu Pohlovi, rodáku z České Kamenice a jednomu ze zakladatelů brazilské přírodovědy.

RNDr. Jiří Martínek, Ph.D. působí v Historickém ústavu AV ČR, v. v. i., kde se zabývá především výzkumem významných osobností našich dějin (projekt "Biografický slovník českých zemí" - v těchto dnech vychází jeho 26. svazek), jednak historickou geografií a dějinami přírodních věd. Přednáší také geografii na univerzitách v Ústí nad Labem a Praze, a v neposlední řadě vystupuje v televizním pořadu "Na lovu".

Přednáška je dostupná online na Youtube kanále skupiny ORLEN Unipetrol nebo na webu NOU.