Báječný den s chemií v Plzni

Báječný den s chemií zavítal na podzim do Plzně

Popularizační projekt Báječný den s chemií, pořádaný Nadací ORLEN Unipetrol se konal v půlce listopadu v plzeňské Techmánii. Celou akci, které se zúčastnilo téměř 600 žáků z 20 různých škol, podpořil také ORLEN svými produkty Stop Cafe, aby vědci a budoucí vědci měli dostatek energie na den plný bádání.

Na pódiu se vystřídaly tři skupiny účinkujících. Nejdřív předvedl svoji akční show na téma Ohňostroje a pyrotechnika Jakub Štěpánek, který vysvětlil žákům komplexnost této problematiky a poukázal, co se stane, když se s ní pracuje špatně. Druhou část převzal Honza Havlík, který si připravil show na téma Všemocný kyslík. Díky sérii pokusů předvedl, co všechno kyslík dokáže a na pódiu se dokonce odehrál zážeh improvizovaného raketového motoru. Jako třetí si slovo vzala Adéla Marschallová Rumlerová se svou dcerou, které vysvětlily podstatu experimentů, které působí jako kouzla. Na konci byla ověřena pozornost studentů. Každá škola vyslala svého zástupce do soutěže o vodíkovou sadu, ze které si vítězná třída může postavit elektrárnu a také sestrojit vodíkové autíčko.

Celou show si užili nejen žáci, kteří se aktivně zapojili do experimentů přímo na podiu, ale podle ohlasů i všichni ostatní.